23/2 Namn!

Alexander är ett manligt förnamn av grekiskt ursprung, Αλέξανδρος (Aléxandros), bildat av två ord som betyder 'försvarare' och 'man' (och tolkas alltså som "människornas försvarare").

Sedan början på 1990-talet har det hört till de tio vanligaste svenska pojknamnen. Den 31 december 2005 fanns det totalt 61223 personer i Sverige med namnet, varav 27648 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 1917 pojkar namnet, varav 1001 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdagen är 12 december tillsammans med Alexis.
Kända Alexander är bland annat:

Alexander Graham Bell brittisk-amerikansk uppfinnare (1847-1922)
Alexander den store, makedonisk kung 336-323 f.Kr.
Aleksandr Solzjenitsyn, rysk författare (född 1918)

Och med tanke på Alexanders mycket krigs och historiaintresserade pappa behöver jag väl egentligen inte säga att det är den här mannen som vår Alexander har fått namnet ifrån.


Alexander den store eller Alexander III (grekiska: Αλέξανδρος ο Μέγας eller Μέγας Aλέξανδρος), född 20 juli 356 f.Kr. i Pella, död 10 juni 323 f.Kr. i Babylon, var kung av Makedonien från år 336 f.Kr. till sin död. Han är en av världshistoriens främsta fältherrar och erövrade bland annat Persien och Egypten. Erövringarna gav upphov till den så kallade hellenismen, under vilken den grekiska högkulturen spred sig ända till Indien.


I andranamn heter Alexander Karl, ett släktnamn från pappa Victors sida.
Karl betyder domare och har burits av många svenska kungar.
Namnsdagen är den 28:e januari, som är minnesdag för Karl den store.

Karl den store (latin Carolus Magnus, franska Charlemagne, tyska Karl der Große), född troligtvis 2 april 742 i nuvarande Liège, död 28 januari 814, ärvde den frankiska kungatronen. Han kröntes till romersk kejsare år 800 och är bland de främsta gestalterna i europeisk medeltidshistoria. Karl den stores rike kom att omfatta nuvarande Frankrike, västra Tyskland och norra Italien. Karl, som själv lärde sig läsa först i vuxen ålder, organiserade från huvudstaden Aachen den så kallade karolingiska renässansen. Denna innebar ett kulturellt framsteg i förhållande till den tidigaste medeltiden.


Som tredjenamn heter Alexander Bo, efter sin morfar som heter det i andranamn.
Bo är ett fornnordiskt namn som betyder 'bofast' och har namnsdag den 5:e juni.
Bland kända Bo finns bland annat Bo "Bosse" Ringholm (fd. finansminister)
och Bo Hammarskjöld, bror till Dag Hammarskjöld (Fn:s generalsekreterare 1953-1961)


Så nu vet ni det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0